Пропускане към основното съдържание

Цифровата телевизия-видове,особености,предимства и свързаните с нея услуги

Много често чуваме думите „цифрова телевизия“-това е една модерна услуга ,при която има много допълнителни възможности-телетекст,електронен програмен указател(EPG),както и много други допълнителни възможности-например поръчка на видео(VoD) и др.По същество цифровата телевизия е предаване на телевизионният сигнал,излъчван от една програма във вид на цифри(също както компютъра ),а  цифровият приемник обработва тези сигнали  и се получават картина и звук с перфектно качество.
Цифровата телевизия е три вида-ефирна(известна още и като наземна ефирна телевизия),кабелна и сателитна.Ето и описание на трите вида телевизия.
 
1.Наземна цифрова телевизия - в България се използва стандарта DVB-T.Към момента на започване на статията(месец юли 2013) е периодът на т.нар.симулкаст-едновременно излъчване на ефирен аналогов и ефирен цифров сигнал.След 01 септември 2013 година ефирното излъчване ще бъде само цифрово с цифров сигнал.
Към настоящия момент-април 2017 година ефирният сигнал е изцяло цифров.За да гледате ефирна цифрова телевизия  ще са Ви необходими антена,приемник и телевизор.
 Ефирната антена изглежда така,
а приемника за приемане на сигнала изглежда така, 


а за телевизора единственото изискване е да има видео изходи за приемане на сигнала,получаван от ефира.Видео изходите,които са най-разпространени са аналогови и цифрови.
Аналоговите видео изходи са най- широко разпространени и изглеждат ето така:

Аналогови видео изходи.

Другият вид аналогови изходи е т.нар.SCART букса(позната още като евро букса) и изглежда  ето така
                             
СКАРТ букса-аналогов видео изход

Цифровите видео изходи се използват  като стандартни  в телевизоннатта  и компютърната техника от последните няколко години.Един от видовете цифрови изходи е т.нар.HDMI изход,като  входния сигнал в приемника и свързания с HDMI кабел телевизор е с най-добро качество и не  се преобразува в аналогов.
HDMI изход-това е цифров видео изход
Ако вашият телевизор е от по-старите модели-за да гледате цифрова телевизия(ефирна,кабелна или сателитна) освен цифровия приемник,необходим за приемане на сигнала ще ви е необходимо и допълнително устройство,което се включва към комплекта.
Стар кинескопен телевизор без видео изходи.



За да свържете телевизора и приемника ще са ви необходими и кабел,който идва от антената и кабели за свързване към телевизора.Най-широко използван кабел за свързване на антената с приемника и телевизора е  коаксиален кабел,посочен на снимката по-долу.
В зависимост от видео изходите,които имате на Вашия телевизор се използват следните кабели



Кабел-това е свързващия кабел-от антената към приемника.
Използва се най-често коаксиален кабел.




Видео кабели за аналогов сигнал.



SCART-SCART кабел -кабел за аналогов сигнал






HDMI-HDMI кабел-кабел за цифров сигнал


2.Цифрова кабелна телевизия-осъществява се по стандарта DVB-C.
Приемникът за цифрова кабелна телевизия е сходен като дизайн,но е с други характеристики,които са свързани с особеностите на услугата.

За свързването на приемника се използва AV кабела(снимка 5/снимка 7)към телевизора,кабела на доставчика(снимка 6) и към входа на телевизора-AV(снимка 3) или SCART(снимка 4).

3.Цифрова сателитна телевизия-осъществява се по стандарта DVB-S или по-новия DVB-S2.

За приемането на сателитен сигнал ще са ви нужни сателитна антена със всички необходими елементи,приемник за сателитна телевизия, телевизор.

Сателитната антена изглежда по този начин:
Сателитна антена


 Приемникът за сателитната телевизия изглежда на пръв поглед еднакво с останалите видове приемници,но особеността тук е честотите на приемане на сателитния сигнал.
Цифрова сателитна телевизия  и услугата EPG

Обърнете внимание  на цифрите от снимката

Означават:Честота,поляризация на картината,символрейт(от английски symbolrate-съкратено се пише SR),корекция на грешки.

На снимката  са дадени:

Честота:11363;

Поляризация:хоризонтална

SR:22000

Корекция на грешки:2/3.

И да обобщим –независимо по какъв начин получавате цифровата телевизия,която гледате в дома си или на службата всеки може да се възползва от предимствата ,които са свързани с цифровата телевизия-гледане на HD канали,радио канали,както и много други-видео по поръчка,аудио канали на различни езици на един телевизионен канал,субтитри за филми за хора  с физически увреждания и много други.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Начало на блога-Сметката за тока и моите примерни образци на сметка за тази услуга.

Здравейте приятели , Днес се реших да си обновя страницата(отдавна се каня да го направя) и ето това вече е факт. Тази публикация ще носи заглавието:"Начало на блога,сметката  за тока  и моите примерни образци на сметка. за тази услуга".Ще попитате защо  това  избра това заглавие? Отговор:Пояснението за публикацията е посочена на следващия абзац. Тъй като от доста време търся в Интернет пространството полезни образци на сметка в помощ на  домакинствата-като например сметка за електрическа енергия или друга услуга  реших да направя примерни образци на сметка за електрическа енергия за домакинствата . Тези примерни образци са за трите енергоружества(ЕРП-та) в България- ЕВН България (EVN Bulagria);ЕОН България(EON Bulgaria)/ЕнергоПро (EnergoPro);ЧЕЗ България(CEZ Bulgaria)

Арпа фиде с наденица

Здравейте, Ето  готварска рецепта,която се приготвя лесно. За да си е сготвите(приготвите),ще са ви нужни малко продукти и около 30-40 минути време. За рецептата необходимите съставки са следните:    1-2 глави кромид лук (стар лук).В летния сезон се слага  зелен лук.     1  чаена чаша  арпа фиде(или ориз).   1-2 кренвирша-може и наденица или каквото имате в хладилника подръка.     Червен пипер ,сол,подправки на вкус(може и вегета или друга подправка) ;  3-4 чаши вода от чешмата;   6-7 лъжици олио Приготовление : В една тенджера се слагат олиото и лука да се запържват.В това време може да сложите ситно нарязания колбас,наденица или каквто имате в хладилника.След като лука омекне,се слага червения пипер,след което се прибавят арпа фидето/ориза. Слага се вода-съотношението ориз(арпа)/вода  е  1:3 , слагат се подправките и солта Оставя се да заври.Междувременно се разбърква,за да не се захване за съ...